OPEN CALL: Peripeti 2021-særnummer Dramaturgical interference

OPEN CALL: Peripeti, forår 2021 – CONNECTIONS: Dramaturgical interference. 

Der er nu åbent for skribenter til det kommende særnummer af Peripeti. Nummeret laves i samarbejde med Performing Arts Platform og  undersøger dramaturgisk og tværkunstnerisk praksis under overskriften ‘dramaturgisk interferens’. Dette begreb tager udgangspunkt i residency-programmet Connections ved PAP, hvor dramaturgisk interferens i form af bl.a. mentorer og utraditionelle samarbejder har været brugt som et værktøj til kunstnerisk udvikling i residency-kunstnernes arbejde.

Skribenter, der ønsker at bidrage, kan f.eks. fokusere på cases med kunstnerisk produktionsarbejde, på kunstnerisk research etc., hvor nye forbindelser har været med til at påvirke en proces og skubbet den i en uventet retning. Vi er meget interesseret i at høre om tanker og erfaringer med kunstnerisk arbejde og research samt kunstneriske processer, hvor nye forbindelser opstår og er med til at skabe interferens. Det gælder både teoretisk og praktisk arbejde.

En artikel må være max 10 sider og være på enten dansk eller engelsk. 

Essay kan være på 5-8 sider

Deadline er d. 1. 12. 2020

Kontakt:

elisabethgade@outlook.com (Performing Arts Platform)

barbara@teaterseachange.dk (Performing Arts Platform / Teater Seachange)

Mange hilsner 

Performing Arts Platform & Peripeti 

Peripeti – special issue, spring 2021:

CONNECTIONS – dramaturgical interference.

Interference: the process in which two or more light, sound or electromagnetic waves combine to form a resultant wave in which the displacement is either reinforced or cancelled. (…) One of the main outcomes of language contact is interference.

/Interferens: det forhold at to eller flere bølger, fx lyd- eller lysbølger, mødes og påvirker

hinanden med det resultat at de forstærker, formindsker eller udligner hinandens udsving; gensidig påvirkning af to sprog i et tosproget område.

The issue focuses on ‘dramaturgical interference’ as a tool in processes of artistic development and artistic creation, seen through various viewpoints on specific cases.

The issue’s articles and essays fall into 2 main parts:

Part 1: The presentation of a series of cases from the artistic residency programme

Connections, 2017-2020, organised by Performing Arts Platform in Aarhus. In the structuring and facilitating of these residencies, dramaturgical interference – understood as the (dramaturgical analysis-based) act of supplying the artists with partners, actions, meetings, and tasks that have the potential to extend, qualify, nudge, or disturb their particular process -played an important part. The other essential component of the residencies was, interestingly, the opposite: a very extensive freedom from ‘duties’ and obligations during the residency, especially the freedom from production demands.

Through interviews and articles, the 10 Connections residencies are seen through the eyes of the artists, the mentors, the collaboration partners, and the head dramaturg/facilitator, with a with to examining and analysing interference as a dramaturgical and artistic tool.

Part 2: Cases of artistic creation, artistic processes, and artistic research, where different connections create interference – for example through director-dramaturg collaborations; interdisciplinary collaborations; artist-expert collaborations etc. Seen from the point of view of the dramaturg, the director, the researcher, the mentor, the performing artist a.o.

Whether the goal of the connection is to co-create, qualify, sharpen, expand, nurture, or challenge – there is a form of interference happening, in the basic sense of the word – and the many-faceted, multiple forms of this interference, and what they do to artistic processes, is the curiosity of this special issue. Peripeti – journal of dramaturgical studies is published by Dramaturgy, Aarhus University, in collaboration with Theatre and Performance Studies, University of Copenhagen and the Danish National School of Performing Arts. Peripeti is both a magazine and a website with essays, interviews, and reviews in an attempt to strengthen the connection between current theatre research and theatre practice.

Editors:

Barbara Simonsen – MA in Literature and Dramaturgy; stage director, dramaturg, artistic director of Teater Seachange and Seachange Lab in Aarhus, Denmark.

Elisabeth Gade – MA in English and Dramaturgy; dramaturg, researcher, editor, facilitator and artistic sparring partner. Specializes in analysing and facilitating processes containing theatrical and performative dimensions.