Et dukkehjem. Fix & Foxy + Teatergrad

Fix og Foxy opfører “Et dukkehjem” i et privat hjem

København, 19. september 2015

 

Af Annelis Kuhlmann

Og så er det ikke en gang løgn!

Nu er den gal igen med Nora rundt om i de små danske dukkehjem. Som en anden genganger gentager Nora løgnen det bedste, hun har lært.

Et dukkehjem i Fix & Foxys produktion er nu efter et års tid blevet relanceret med holdet bag Teatergrad. I 2014 blev Et dukkehjem produceret med skuespillere fra Det Kongelige Teater. Siden har det også været lanceret i Oslo efter tilsvarende koncept.

Denne aften tager Nora imod i Valby i sit 1-værelses dukkehjem, som hun deler med Torvald. 30 gæster venter spændt på gaden foran ejendommen. Da vi bliver lukket ind til dette virkelige par, stiller alle skoene i opgangen. Et fantastisk skue: vi har stillet skoene og er gået ind til en særlig handling.

”Nora” og ”Torvald” (det unge par) tager imod os, og vi bliver lukket ind i rummet, der både er soveværelse, studerekammer og tv-stue. Her bor også to langhårede katte med vildt udseende. Den ene kat indtager en tilskuerposition hævet over forsamlingen på et kattetræ. Den anden føler sig vist lidt presset af situationen og søger tilflugt under et bord. Vi andre sidder på alt det andet, man kan sidde på. Oppe i sengen, nede på gulvet, på en stol, stående, i vindueskarmen osv. Der er ca. 1½ kvadratmeter tilbage til, at parret kan bevæge sig, og modtage live instruktion fra Teatergrads skuespillere, Lise Lauenblad, Rolf Hansen og Pelle Nordhøj Kann til at danse, skændes lidt, kysse, og lyve lidt igen, som hos Ibsen. Det bliver hurtigt ret varmt i rummet, og det medvirker til at skærpe intensiteten i mødet mellem det autentiske virkelighedspar og det fiktive Nora-Torvald-par.

Nora har travlt, men forsøger at bevare roen. Denne Nora har ikke tre børn. Men hun spiser slik, snolder i det skjulte, bedrager med sin underskrift på en falsk veksel, lyver for Helmer og knalder Krogstad. Det er Henrik Ibsens fiktive historie og det er samtidig skelet til det virkelighedsscenario, som rent narrativt danner basis for aftenens performance.

Til forskel fra parret i anmeldelsen af den tidligere Fix & Foxy-version af Et dukkehjem er denne aftens par unge studerende, som kun har kendt hinanden i 1½ års tid. At introducere løgnen i et så ungt forhold virker meget stærkt og berører måske også parret lidt, sådan i virkeligheden. Det virker næsten som om, at det er en surreal virkelighed, de bliver instrueret ind i. I det iscenesatte møde mellem parret vs Nora og Torvald opstår der således ”afstande”, der virker ret groteske, netop fordi, der ikke er en rumlig afstand til stede. Dette opnår stor underholdningsværdi for de 30 gæster! Med dansen kulminerer festlighederne, og desto stærkere virker det da også, da Nora tager jakken på for at gå. Vi oplever at kunne blive ladt tilbage i dukkehjemmet uden Nora!

Nora – en nomade!

Hvor går Nora hen, da hun går ud? Det spørgsmål stillede Ernst Bruun Olsen med sit stykke i 1968. I de kommende måneder er Nora nærmest hjemløs. Hun flytter konstant rundt i landet. Kolding, Svendborg, Thisted, Helsingør, Hvidovre, Fredensborg, Nykøbing Falster, Haderslev. Nora er blevet til en nomade. Følg efter Nora og find hende på

http://www.teatergrad.dk/?projects=et-dukkehjem-iscenesat-til-et-portraet-af-et-moderne-par%E2%80%A8%E2%80%A8-29-aug-22-sep-2015

 

Koncept og instruktion: Tue Biering og Jeppe Kristensen

Medvirkende: Lise Lauenblad, Rolf Hansen og Pelle Nordhøj Kann

Annelis Kuhlmann, lektor i Dramaturgi, Aarhus Universitet.