Kunsten ude på kanten – 3. Holstebro 2011

Tusind tak for festugen
Både unge og ældre borgere tog del i festugens mange arrangementer – og glæder sig til næste gang

Af Mette Grith Sørensen

TAK: Festuger er ikke noget usædvanligt. Man har dem i mange byer i Danmark – og også ude omkring i verden.

Rigtigt mange af dem går ud på at drikke en hel masse, spise en hel masse, høre noget musik og feste igennem. Men der er selvfølgelig også festuger både i ind- og udland, hvor omdrejningspunktet enten er fejringen af noget historisk eller hvor det er kulturelle arrangementer, der er i centrum.

Når Holstebro Festuge formår at skille sig ud fra mængden, er det fordi de kulturelle oplevelser ikke bare tilbydes borgerne. De deles med borgerne.

Det er svært at være borger i Holstebro Kommune og ikke kende i det mindste ét menneske, der har medvirket aktivt i festugen – fra børn og pensionister over mavedansere og taekwondo-kæmpere til elever fra diverse uddannelsesinstitutioner.

Borgerne fra Holstebro Kommune har gjort festugen til deres, og mange har knoklet mange timer med prøver for at medvirke i en opsætning – eller har givet en hjælpende hånd på anden måde.

Morgen-kastagnetter

Folk fra Odin Teatret kan fortælle, hvordan døre åbnes og velvilje strømmer, når de har kontaktet for eksempel Kaj Bech A/S, postvæsenet, Falck, Holstebro Sygehus og Jydsk Dragon Regiment for at låne uniformer, køretøjer og anden assistance. Hele byen er simpelt hen MED – fordi alle ved, at de ni dage vil udvikle sig til én stor folkefest, men ikke én af dem, hvor alkoholen flyder frit, og uniformerne kan blive misbrugt. Den hjælp, byens institutioner har givet, er i gode hænder.

Teater har i ni dage været en del af hverdagen i Holstebro Kommune. De medvirkende har sørget for at rejse ud til byerne i hele kommunen – Vinderup, Mogenstrup, Ulfborg, Thorsminde og så videre – så alle følte, at det også er deres festival. Og efterhånden er vi blevet så vant til det, at lyden af kastagnetter ikke er underlig kl. 09.00 om morgenen, og at man stort set ikke hæver et øjenbryn, når en mand på stylter giver én et stykke papir i gågaden. Det er jo bare festugen…

Folk har gået rundt med små smil på læberne, mens teater hvirvlede om ørene på dem, og det gode vejr har selvfølgelig gjort sit. Endnu en gang var Odin Teatret nemlig på god fod med vejrguderne under en festuge.

Lange arbejdsdage

Der er absolut god grund til at takke Odin Teatret for at berige os med en festuge hvert tredje år. Alle teatrets ansatte – ikke blot skuespillerne, men også alle andre fra kontorpersonale til kostumesyersker – har arbejdet langt, langt ud over en normal dansk arbejdsuge for at få det hele til at klappe. Vel at mærke ikke blot gennem de ni dage festivalen varede, men også i lang tid inden med planlægning og prøver.

Søndag aften ved den afsluttende »tak-for-hjælpen«-fest, som satte et endeligt punktum for festugen internt på teatret, takkede teaterleder Eugenio Barba gæsterne fra udlandet, blandet andet de tre italienske teatertrupper, med ordene »det, I troede var umuligt, viste sig at være muligt. I kunne arbejde 12-14 timer om dagen«.

En trup som for eksempel Teatro Tascabile (det er dem, der valser på stylter) havde generelt fire-fem arrangementer i løbet af dagen. De har omkring to timers forberedelse til hvert arrangement – så kan man jo selv begynde at regne på det.

»Vi havde ind imellem optrædener kl. 8 om morgenen. Og der var jo både transport og forberedelse inden,« fortalte Teatro Tascabiles danske »oppasser«, skuespiller ved Odin Teatret, Roberta Carreri.

De har helt sikkert sovet godt i flyet hjem mod Milano mandag morgen. Minderige oplevelser. Men vi håber, at både Tascabile, alle de andre gæster samt Odin Teatret orker det igen. For det er en energiindsprøjtning. Det er oplevelser, vi ikke sådan lige glemmer.

Spørg bare børnene fra det Kongelige Teaters Balletskole eller børnene på de folkeskoler, som fik besøg af diverse teatergrupper. Spørg medlemmerne af Vestjysk Jagthornblæserlaug eller dem fra Holstebro Folkedanserforening. Spørg de unge fra Forfattergrundkurset eller de ældre fra Dagcenter Sønderland.

Det var nemlig deres festival. Vores festival. Hele Holstebros festival.

Tak for den.

Artiklen er skrevet til: Holstebro Onsdag 15 juni 2011

Mette G. Sørensen, født 1963. Uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole forår 1987. Ansat på Dagbladet Holstebro og Holstebro Onsdag siden 1987. Har skrevet om Odin Teatret siden 1991.