SIGNA på Theatertreffen 2022

Foto: Erich Goldmann


Performance-installationen Die Ruhe af det dansk-østrigske kunstnerkollektiv SIGNA er udtaget til Tysklands største og mest prestigefyldte teaterfestival. Kunstnerkollektivet SIGNA, under kunstnerisk ledelse af Signa og Arthur Köstler, er udtaget til at spille på Berliner Festspieles THEATERTREFFEN 2022. Forestillingen Die Ruhe fra 2021 er af festivaljuryen blevet valgt som en af sæsonens 10 mest bemærkelsesværdige og fremragende forestillinger i det tysksprogede område, og den genopføres den 11. – 22.maj 2022 som en særligt fremhævet del af det officielle festivalprogram. SIGNA har som det eneste danske scenekunstkompagni i festivalens 59-årige historie opnået at blive udvalgt. Med Die Ruhe er SIGNA inviteret til Berliner Theatertreffen for anden gang og kompagniet har desuden tidligere været nomineret med yderligere tre forestillinger.

Die Ruhe er en dystopisk fantasi om menneskehedens forsvinden. Fortællingen om en gruppe tidligere sanatoriepatienter og -behandlere, der, en for en, søger ud i skoven for selv at blive til skov, tager udgangspunkt i den fortvivlelse og udsigtsløshed, som flere og flere gribes af, efterhånden som det står klart, at vi kun har begrænset tid – og formåen – til at afværge de katastrofer, som vi har nedkaldt over os selv og jorden. I et forladt betonkompleks i Hamborg-bydelen Altona inviteres publikum ind i en slags terapicentrum, hvor de gennem et knap 6 timer langt forløb forberedes på deres egen rejse ind i den mørke skov.

Festivaljuryen udtalte ved udvælgelsen af Die Ruhe: SIGNAs svar på de posthumanistiske ideer, der i øjeblikket hjemsøger mange diskurser, er et konkret koncept, der viser, hvordan menneskeheden kunne forsvinde ét for ét, menneske for menneske. I “Erholungsinstitut Hamburg” inviteres 30 gæster til at frigøre sig fra bylivets urolige travlhed. I små grupper føres de gennem bizarre lokaler i denne fem en halv times forestilling, – som en invitation ind i et kultlignende fællesskab. De, der accepterer invitationen, falder dybt ned i et kaninhul af manipulation og misbrug, dødslængsel og fortvivlelse.

SIGNA har i samråd med Theatertreffen og Schauspielhaus Hamburg besluttet ikke at overføre forestillingen til Berlin under festivalen, men lade den spille på den oprindelige venue i Hamborg, som forestillingen er skabt til.

Koncept og iscenesættelse: Signa Köstler Dramaturg: Sibylle Meier Lyddesign og media: Arthur Köstler Medvirkende: 32 internationale performere fra hhv. Holland, Østrig, Ukraine, Tyskland, Polen, Frankrig og Danmark. Spilleperiode: 11. – 22.maj 2022. Samtlige billetter både ved uropførelsen 2021 og til Theatertreffen er blevet udsolgt på under 10 minutter. Die Ruhe er en co-produktion mellem SIGNA og Deutches Schauspielhaus Hamburg. Produktionen gennemføres med støtte fra Statens Kunstfond og Hamborgs Kulturministerium.

Læs vores anmeldelser af tidligere SIGNA-forestillinger:

Saló (2010)

Ventestedet (2014)

Det Åbne Hjerte (2019)