Nordiske Scenekunstdage

Nordiske Scenekunstdage: I år er Danmark vært

Der vil blive sat fokus på et ekspanderende scenekunstfelt, når Nordiske Scenekunstdages karavane besøger Danmarks fire største byer. Fra den 9.-21. juni rejser karavanen gennem landet og tilbyder en bred vifte af scenekunst for både offentligheden og branchefolk. Det bliver et møde med nordisk scenekunst, når det er bedst – i form af teater, dans, performance, workshops og faglige netværksarrangementer.

Dansk ITI (International Theater Institute) har i år overtaget formandskabet for Nordisk Teaterunion, og her medfølger også værtskabet for Nordiske Scenekunstdage. Nordisk Teaterunion er et samarbejdsorgan for de nationale teaterunioner i de fem nordiske lande samt Grønland og Færøerne, mens Nordiske Scenekunstdage er et fælles tværnationalt projekt, som skiftevis arrangeres af teaterunionens medlemslande. Sidste gang, Danmark var vært for scenekunstdagene, var i 2006.

Et bredt nordisk netværk
Nordiske Scenekunstdage fokuserer på den fortsatte udvikling af et nordisk scenekunstnetværk. Målet er at skabe en decentral, engagerende og involverende proces, som skal forankres bredt i det nordiske scenekunstlandskab og fungere som en motor, der fremmer nye initiativer.

Arrangørerne har formuleret to vigtige målsætninger, som også betegnes Nordisk Scenekunstdages to ben:

  1. At være en begivenhed, der henvender sig til offentligheden med et stort udbud af nordiske forestillinger og inviterer publikum indenfor i teatrets rum.
  2. At være et nordisk branchemøde, der sigter på at styrke de nordiske netværk og danne nye alliancer på tværs af institutioner og geografisk placeringer, strategier og organisationsformer.

En karavane gennem landet
Dansk ITI vil, i samarbejde med nordiske kollegaer og partnere fra landets fire største byer, forme scenekunstdagene som en karavane, der over elleve dage rejser gennem landet med stop i Aalborg, Aarhus, Odense og København. Karavanen skaber en geografisk spredning i programmets aktiviteter og gør dagene relevante for en større offentlighed og et bredere scenekunstfelt.

Et gennemgående tema ved dette års Nordiske Scenekunstdage er digitaliseringens muligheder og udfordringer for scenekunstens fremtid. Derudover fokuserer de fire byer specielt på et udvalgt område inden for scenekunstens verden.

Hver by – sit tema
Karavanens rejse starter i Aalborg, hvor Nordiske Scenekunstdage, Teater Nordkraft og Statens Scenekunstskole indbyder til konference. Til konferencen New Communities deltager 36 kunstnere fra hele norden. Med foredrag, workshops og forestillinger sættes der fokus på udviklingen af kollektive processer i scenekunsten.

Herefter drager Nordiske Scenekunstdage videre til Aarhus, hvor omdrejningspunktet bliver dans, koreografi og performance med fokus på nye værkformater. Den anerkendte australske kunstner og instruktør, David Pledger, åbner diskussionen om kunstens placering i samfundet med oplægget Re-valuing the artist in the new world order. I Aarhus kan der bl.a. også opleves den Reumertnominerede danseforestilling Rite of spring – extended samt Wunderlands sanselige performance Phoenix på Aarhus havn, hvor man føres gennem skibe, glemte bygninger og sprækker. Oplevelsen varer 1,5 time og man bliver ført igennem rejsen én efter én.

I Odense sættes der fokus på nordisk scenekunst for børn og unge, når Nordiske Scenekunstdage i samarbejde med børne- og ungdomsfestivalen NORDISK PULS præsenterer forestillinger og seminarer om nordisk børne- og ungdomskultur. Det bliver en forsamling af hele 16 forskellige forestillinger fra de nordiske lande heriblandt også scenekunst fra Grønland, der kan opleves i Odense. En unik mulighed for at se scenekunst fra så mange forskellige nordiske lande.

Sidste stop bliver København, hvor Nordiske Scenekunstdage samarbejder med teaterfestivalen CPH STAGE, der i år får en mere nordisk profil. Husets Teater er vært for Festival of European Contemporary Playwrights 2014 hvor det Nordiske Dramatog med nordiske dramatikere indgår. Dansk ITI arrangerer en perlerække af spændende debatarrangementer. Åbningen af Nordiske Scenekunstdage i København markeres med et større åbningsarrangement og Reumert Salon på Republique d. 18. juni kl. 16.00. CPH STAGE afsluttes i år med en stor teaterfest den 22. juni, hvor Reumert-juryen uddeler deres priser til årets bedste aktører inden for scenekunstens felt.

100 historier på 100 dage

Som optakt til Nordiske Scenekunstdage, udgives der hver dag én historie om scenekunstens betydning og relevans for samfundet. Det er Dansk ITI, som sammen med en række partnere indsamler og udvælger de bedste historier, som efterfølgende vil blive udgivet en af gangen på forskellige digitale platforme: En særlig facebookside, Proscenium og HAVE Backstag. Desuden vises alle historierne på www.nordiskescenekunstdage.dk.

De Nordiske Scenekunstdage er støtte af Kunstrådets Scenekunstudvalg, Kulturkontakt Nord, Nordisk Kulturfond, Den Ingwersenske Fond og Bikubenfonden.

 

Se mere her: www.nordicperformingartsdays.dk

 

Med venlig hilsen
HAVE Kommunikation
+45 3325 2107

 

Pressekontakt

Kristina Sindberg · 24 86 01 84 · kristina@have.dk

Maria Rugbjerg Hoppe · 30 56 36 76 · maria.rugbjerg@have.dk

 

Fakta:

9. – 12. juni i Aalborg – arrangører Teater Nordkraft og Statens Scenekunstskole – Efteruddannelsen

NEW COMMUNITIES – Collective processes: foredrag, workshops og forestillinger

Gæstespil af tre nordiske grupper, Verk Produksjoner (Norge), Mind Group (Island) og Institutet (Malmø og Berlin) og workshops for 36 unge scenekunstnere fra norden. Se nærmere på www.newcommunities.dk

13. – 14. juni i Aarhus – arrangører Aarhus Scenekunstcenter og Danseværket

Scenekunsten i samfundet – værker og dialoger

Omdrejningspunktet i Aarhus er dans, koreografi, performance samt kunstnerisk grundforskning og udviklingen af nye scenekunstformer. Der vil blive vist forestillinger af bl.a. Granhøj Dans, Secret Hotel, AquaSonic og Wunderland.

 

15. – 17. juni i Odense – arrangører Assitej Danmark og Nørregaards Teater

Nordisk PULS – festival for børne og ungdomskultur

Der er arrangeret festival med deltagelse af forestillinger fra alle de nordiske lande: Cauda/SE, POTATOPOTATO/SE, Konstellasjonen/NO, Team Braza/NO, Panta Rei Danseteater/NO, Tíu fingur/IS, Dirty Duckling /FI, Grønlands Nationalteater og de danske grupper: Teater My, Hvid Støj, Nørregaards Teater/Stuen tv, Nordkraft, Aaben Dans, Asterions Hus, Det menneskelige teater, Teater Apropos/Filuren og ZeBU. Desuden faglig debat om scenekunst for børn og unge.

 

18. – 21. juni i København – arrangører CPH STAGE, Husets Teater og Republique

CPH STAGE festival på de københavnske teatre, Nordisk Dramatog og konference på Republique

På CPH STAGE deltager 115 teatre fra ind og udland med 120 forestillinger og arrangementer fra Danmark, Nordkorea, Sverige, Norge, Færøerne, Kina, Tjekkiet, Tyskland, Holland, Italien, Spanien, Schweitz m.fl., Husets Teater er vært for Festival of European Contemporary Playwrights 2014 med bl.a. nordiske dramatikere, og Dansk ITI arrangerer en perlerække af debatarrangementer. Kom til åbning og Reumert Salon 18/6 og få sat perspektiv på scenekunstens virkelighed. Faglig konferencen 19-20/6. Gå Queer på Warehouse 9, i byrummet med KIT eller på Weekend6 med Dramafronten – og deltag i årets store Midsommerfest 21/6.

I forbindelse med dagene arrangeres også et besøgsprogram for internationale arrangører. Så dette er chancen for at lærer nyt, se nyt og møde nye kollegaer fra hele verden. Man kan følge med i alle de faglige arrangementer og tilmelde sig på følgende website: www.nordicperformingartsdays.dk. Fuldt program for CPH STAGE fra 1. april på www.cphstage.dk.