Kollegernes hæderspris til Eugenio Barba

Danske Sceneinstruktørers hæderspris

Af Annelis Kuhlmann

 ”Tak fordi du sammen med Odin Teatrets skuespillere gennem årene har ført os ind i universer som har åbnet ind til nogle steder i vores bevidsthed, vi ikke vidste eksisterede.”  Med disse ord tildelte instruktøren, Solveig Weinkouff, Foreningen af Danske Sceneinstruktørers hæderspris 2013 til instruktøren og teaterlederen, Eugenio Barba.

 I sin tale sagde Solveig Weinkoff videre: ”Selvom jeres fortællinger kan være lineære, er de ofte så fabulerende, at det er tilrådeligt at slå forstanden fra og tage ens emotionelle sanseapparat i brug. Eller som en klog skuespiller engang sagde: ”Teater skal ikke forstås, det skal opleves”.

For vores forening og for det danske teatermiljø har det en meget stor betydning at have et teatermenneske som dig indenfor landets grænser. Miljøet får højere til loftet pga den diversitet, som Odin Teatret repræsenterer, og I skaber stor opmærksomhed fra de internationale videnskabs- og teater institutioner.”

 I sin takketale fortsatte Eugenio Barba med flg.:  ”Jeg blev forbløffet men også meget glad over jeres beslutning om at hædre Odin Teatrets særegenhed i anledning af vores 50 års fødselsdag. Et ensemble hvor skuespillere og instruktør har arbejdet sammen i halvtreds, fyrre elle tredve år er ikke almindeligt hverken i det danske eller noget andet teatermiljø. Vores ihærdige vedholdenhed strider mod teaternaturen, der bygger på kortvarige relationer. – Det er denne naturstridige holdning jeres pris hylder.

 

Jerzy Grotowski og Eugenio Barba. Odin Teatret 1972

 

Netop vedholdenheden har været en af de motivationer, der har drevet os. Både når det gælder arbejdsforholdet os imellem og de bånd, der er opstået til vores tilskuere i Holstebro og andre steder i verden. Stædigt vender vi tilbage til de byer, der siden 1960erne har taget imod os. Der er noget livsbekræftende ved at gense tilskuere, som er ældet med os og møder op med deres børn og børnebørn.

Et miljøs kontinuitet med de samme mennesker forudsætter forandring. Man kunne også sige fordybelse. Dette privilegium som Odin Teatret har tilkæmpet sig gennem et helt liv er tæt knyttet til politikere og embedsmænd i Holstebro. I 1966 tog de enstemmigt imod os, en anonym amatørgruppe fra Norge, og gav os husly. De accepterede, at der med tiden spirede et miljø frem med et sammensurium af nationaliteter, sprog og holdninger. Og som ubøjeligt – sekterisk sagde mange – har værnet om sin anderledeshed. Uden at forlange noget på forhånd har vores lokale politikere og embedsmænd beskyttet os, så det uforudsigelige kunne ske. I 48 år har vi mærket deres respekt og ofte også deres beundring i form av støtte til vores mange initiativer. Så sent som i 2012 gav det sig udslag i en økonomisk kraftanstrengelse for at undgå de katastrofale følger, som halveringen af tilskuddet fra Scenekunstudvalget ville have påført vores teater.

Lykkelige de politikere og embedsmænd som får et teater, de er stolte av. Heldig den instruktør der sammen med sine skuespillere finder politikere og embedsmænd, som værner om deres anderledeshed.”

 Talerne ved prisoverrækkelsen blev indrammet af to små optrin. Først sang skuespilleren Tage Larsen ”Admiralens vise” fra Pinafore, så ikke et øje var tørt under refrænet, …så endte han med kors og bånd og stjerner på…. Ligeså vakte det begejstring, da skuespilleren Sofia Monsalves gav sin energiske og sødmefyldte dans, som hun ledsagede med sang og ukulele-spil.

 Eugenio Barba har givet prisen videre til bystyret i Holstebro, som er vært for en børneteaterfestival i marts 2014. Såvel nuværende som tidligere borgmester giver festivalen fuld opbakning.

 Hædersprisen blev overrakt ved en lille ceremoni den 6. oktober i Samarkand. Den gamle usbekiske by på Silkevejen har givet navn til et særligt rum på Odin Teatret, hvor CTLS (Centre for Theatre Laboratory Studies), som er et samarbejde mellem Dramaturgi ved Aarhus Universitet og Odin Teatret, har til huse sammen med Odin Teatrets Arkiv.

 Meget à propos er CTLS til foråret vært for konferencen Transformation i teatret. Konferencen finder sted under Odin Teatrets gæstespil i Aarhus, hvor de spiller ensembleforestillingen Det Kroniske Liv på teatret Bora Bora i dagene 7. – 11. april 2014. Konferencen finder sted på Dramaturgi, Aarhus Universitet (Langelandsgade 139).